Verjaardag, vanaf wanneer beginnen we te tellen?
home info publicaties zoeken



Status: In bewerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2026-07-19   



Verjaardag, vanaf wanneer beginnen we te tellen?


Wanneer ik mijn verjaardag vier wat is er dan jarig? Mijn lichaam. Het is niet ik die jarig ben, het is mijn lichaam. Of ben ik hetzelfde als mijn lichaam?

Vanaf wanneer beginnen we te tellen wanneer we het over jarig zijn hebben? Vanaf de geboorte. Dit lijkt logisch, dit is voor ons logisch, maar sommige culturen beginnen tellen vanaf de conceptie. Deze datum weet je meestal niet precies, en voor ons - westerlingen - moet het heel precies zijn.
Tellen vanaf de geboorte is een cultureel gegeven. Correcter is om niet te zeggen: "mijn lichaam is zoveel jaren oud".

We kunnen ons ook vereenzelvigen met onze geest, bijvoorbeeld in de uitspraak "ik ben slim" (of dom), of "ik ben wijs" (of dwaas). De ik in de zin "ik ben slim" was er niet bij de geboorte. Ik was toen helemaal niet slim, maar het gaat verder dan dat: er was gewoon geen ik, geen ik-besef. Het ik ontstaat rond het derde levensjaar. Rudolf Steiner heeft het hierover gehad. Een baby of een peuter kent niet zoiets als "ik".

We zitten reeds aan drie mogelijke tellingen bij de vraag "hoe oud ben ik?": tellen vanaf de conceptie, vanaf de geboorte of vanaf het ontstaan van het ik. Nog een vierde mogelijkheid is tellen vanaf de incarnatie. Dit is tussen de conceptie en de geboorte in.

We gaan nog wat dieper. Wat met de ziel? Ben ik de ziel? De ziel overleeft meerdere levens, dus kan je hier niet tellen vanaf de geboorte.

Gaan we nog dieper, veel dieper, in de mystiek en in de non-dualiteit, dan is ik de ganse kosmos. Dit ik is nooit ontstaan en zal nooit vergaan. Als er geen begindatum is, wanneer moet je dan beginnen te tellen? Dan kan je eigenlijk helemaal niet tellen (1).

In onze hypermaterialistische maatschappij krijgt alles wat materieel is, en wat fysiek is, grote aandacht. Het is dan ook "logisch" dat we ons lichaam centraal stellen. Hieraan gekoppeld is onze verjaardag dan ook de verjaardag van ons lichaam.
Persoonlijk zou ik eerder spreken van "de logica van de onwetenden" (2). Wanneer we vergeten wie we zijn, dan is het logisch dat we ons met ons lichaam identificeren, en daaruit volgt: de verjaardag is gekoppeld aan de geboorte.



(1) Je kunt een referentiepunt nemen. Een voorbeeld: de aarde draait rond de aarde. We nemen als referentiepunt 1 januari.

(2) Onwetendheid is een Oosterse term. Je kunt het ook gebrek aan wijsheid noemen. In een hypermaterialistische samenleving is er geen plaats voor wijsheid.


inhoudstabel

Verjaardag, vanaf wanneer beginnen we te tellen?


top



Printvriendelijk